Kontinuerlig under konstruksjon
Perfekt kombinasjon av storby og strandliv
Været er x-faktoren som for min del er avgjørende for opplevelsen av et reisemål. På mor-datter-tur i juni var vi meget heldige og fikk 4 nydelige dager i Sopot som ligger bare en 20 minutters togtur unna Gdansk.
Sopot ligger midt på ei nydelig, 4,5 km lang sandstrand. Det er en typisk ferieby med ei koselig hovedgate med mange restauranter, kafeer og noen butikker og museer. Det gamle fyrtårnet og det krokete huset ligger også i gata.
Byen var tidligere et rekreasjonssted for folk med ulike plager med et flott kurbad nede ved sjøen. Der ligger det også et flott hotell i samme byggestil . Sopot har også Europas lengste trebrygge, og det var populært å gå tur og ta en stopp ute på benkene helt ytterst. Det gikk også båtturer ut fra piren, og den første dagen ble vi med sjørøverskuta på en runde ute i bukta. Mulig at piratguiden sa noe informativt og viktig, men det var bare på polsk, og lite forståelig for oss...
Vi ble rådet til å ta båt inn til Gdansk, noe som var et godt tips. Turen tok ca en time, men da fikk vi seilt opp elva og sett verftene og ikke minst husrekkene i gamlebyen fra en flott side. Båten la til helt inne ved hovedgata i gamlebyen, så vi kom rett inn på torget med Neptunfontenen. Gamlebyen, som vi etterhvert lærte ikke var så veldig gammel, var vakker. Vi tuslet litt rundt, spiste is og koste oss før vi entret en turbuss. Det var i utgangspunktet en hop--on-off buss, men i realiteten en times rundtur med en meget dyktig guide. Han kunne sin historie, og formidlet med entusiasme og humor på meget godt engelsk. Vi fikk da høre hvordan russerne ødela storparten av Gdansk ved tilbaketrekkingen etter krigen, og se hvordan vi kunne skille ut de husene som berget. De er de eneste husene i Gdansk som har alle elektriske ledninger hengende på utsiden av huset.. Han viste bilder fra egen mobil om f eks hvordan det kunne se ut i byen når den var oversvømt og noen hadde det gøy med å seile på luftmadrass gjennom byens gater... Og han overbeviste oss om at vi måtte besøke det flunkende nye og fantastiske 2.verdenskrigmuseet. Så det gjorde vi dagen etter.
Det er utrolig mange kirker, og 95% av polakkene sier at de er katolikker. I følge vår eminente guide handlet det ikke så mye om innhold i religionen, men om lojalitet. Den katolske kirka i Polen hadde vært en av de fremste støttespillerne til opprørerne med Lech Walesa i spissen for å avskaffe kommunismen på 70-80-tallet.
Museet er nytt, og det er bygd i 3 etasjer nedover i bakken. Det formidler og belyser alle sider og hendelser knyttet til 2.verdenskrig ved hjelp av bilder, film og gjenstander. De har rekonstruert en bit av en gate i Gdansk før krigen startet i 1:1 format...3 etasjes bygninger med forretninger slik det hadde vært. På slutten av løypa du må gå gjennom for å komme ut er den samme gatebiten etter krigen.. Det gjorde inntrykk.. Men det gjorde også alle propagandaplakatene fra Norge..